Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox
Tijdens onze MuziekGeluk avond leer ik u kennen als een gezellig aanwezige man met een zeer uiteenlopende smaak voor muziek. (U was net bij ons komen wonen en kwam voor de 1e keer kijken bij Muziek Geluk).
Uw smaak is zeer gevarieerd van Joe Cocker tot klassiek. Door uw CVA heeft u moeite om uit uw woorden te komen. Met een beetje geduld vanuit onze kant komen wij samen een heel eind.
U geniet met volle teugen tijdens onze muziekavond en wij zien dat voor u ook de muziek een stukje geluk en herinnering brengt. Uw reacties van ohhhh en ahhhhhh spreken boekdelen.
Zo ook uw brede glimlach en glanzende ogen. Als ik een paar dagen later de huiskamer binnenkom waar u samen met twee heren aan de koffie zit, zie ik in uw ogen dat u mij herkend.
Uw blik vangt de mijne en met een wijzend vingertje zegt u: “euhhhhhhh……. Ohhhhhh…….Muziek en u lacht. Ohh, zegt één van de andere heren, kom jij zingen voor ons? Nee zeg ik lachend, ik heb wel altijd muziek bij mij. Wat willen jullie horen?
Samen besluiten zij dat: “ Panis Angelicus” van Andrea Bocelli toch wel heel erg mooi is. Uiteraard staat deze paraat in mijn telefoon. Ik zet dit lied aan en leg mijn telefoon in het midden bij de heren op tafel.
Samen beginnen ze zachtjes mee te zingen. Een heer die naast u zit krijgt tranen in zijn ogen, zó mooi fluistert hij, terwijl hij zijn ogen droog veegt. En zo gebeurde het dat er deze ochtend plots een herenkoortje in de huiskamer zat. Tijdens ons MuziekGeluk overleg komt u ter sprake als wij het over de vrijgekomen Joy hebben.
Aangezien u een groot muziekliefhebber bent, zou Joy een geweldige aanvulling voor u kunnen zijn. (Hierin proberen wij een zo goed mogelijke keuze te maken, wie er het meeste baat bij heeft en plezier aan beleefd, want helaas zijn er maar een paar, dus is er niet voor iedereen één beschikbaar)
Samen met mijn Muziekmaatje en met Joy in onze hand, kloppen wij een paar dagen later aan bij uw appartement. Als wij binnenkomen, zit uw vrouw er ook. Wij leggen ons idee voor en vertellen dat wij u graag een Joy gunnen. Samen zijn jullie enorm enthousiast.
Uw vrouw verteld dat er tijdens uw revalidatie ook muziek werd ingezet en dat jullie de kracht van muziek kennen. Wij leggen u ook de methodiek uit en vragen of jullie samen de muzieklijst in willen vullen.
Een paar dagen later krijg ik een zeer uitgebreid en gevarieerde muzieklijst in mijn mailbox. Enthousiast ga ik aan de slag om er een mooie playlist voor u van te maken. Wat een mooie muziek zit er tussen, ik geniet met volle teugen.
Ik vind het een feestje om deze playlist te mogen maken. U bent nog wat jonger en uw muzieksmaak spreekt ook mij zeer zeker aan. Van Joe Cocker bent u een groot fan. U was zelfs al eens naar een concert van hem geweest.
Maar ook de Beatles en muziek van de Godfather staan erbij. Heel fijn dat u heel goed weet wat u mooi vindt. Ook vertelde u dat u altijd een ondernemende man was. U heeft veel gereisd en ook golf vond u een fijne hobby.
Trots heeft u de gewonnen prijzen laten zien. Hoe triest is het dan dat u nu rolstoelafhankelijk bent. Uw hart sprankelt nog om dingen te ondernemen, maar helaas doet uw lichaam niet meer mee.
U vertelde wel dat u door goed te revalideren toch nog een heel eind gekomen bent. Ik vind het dan ook enorm fijn dat wij juist u: een man die zo ondernemend was en nu verplicht in een rolstoel zit en zelfs hulp nodig heeft bij de dagelijkse dingen.
U die niet meer kan gaan en staan zoals u maar al te graag zou willen. Dat wij u toch een stukje geluk kunnen bieden door u een Joy te geven.
Dan is het zover, samen gaan wij de met uw eigen muziek gevulde Joy brengen. Als wij zachtjes uw kamer binnenkomen, zien wij dat u in bed ligt, slaapt u?
Zachtjes sluiten wij uw deur weer en op de gang bespreken wij wat te doen. De zorg zegt dat u wel vaker even rust en dat wij u gerust wakker mogen maken. Wij besluiten om Joy aan te zetten en kiezen voor het rustige wakker worden muziek.
Dat is zó fijn aan Joy, dat de muziek meegaat met de dag. Van opstaan tot slapen gaan. Na dit zijsprongetje terug naar mijn verhaal.
Als wij binnenkomen, kijkt u op en doet u meteen een poging om overeind te komen. Met vrolijke pretoogjes kijkt u ons aan. U steekt uw duim omhoog en met een ohhhhhhhh erachteraan bij het horen van de klanken van uw muziek.
Een tien, picobello, ohhhhhhh, ahhhhhhh en ook een vloekje hoor ik stiekem ontglippen. Kippenvel trekt er over mijn rug. Wat een enorm blij mens hebben wij u gemaakt. En alleen omdat u nu met één druk op de knop uw eigen muziek kan horen.
Samen laten wij u horen welke muziek er onder welke knop zit. Telkens als wij een lied aanzetten, doet u een poging om te vertellen wie het zingt. De ohhhhhhhh’s……. en ahhhhhhhhh’s volgen elkaar steeds weer op en tussendoor steekt u, uw duim omhoog en blijft u roepen een tien, picobello.
U bent zó enorm dankbaar, het ontroert mij. Wat zou ik iedereen toch graag een eigen Joy gunnen. Want dan zouden er nog meer van deze geluksmomentjes zijn in de zorg. En niet alleen bij mensen met dementie. Ook met een lichamelijke beperking is het goud waard als je kan en mag genieten van jouw eigen muziek.
Vooral als je in je leven al zoveel hebt moeten inleveren. En dat geluksmomentje hebben wij vandaag weer mogen brengen. Als ik een aantal dagen later even bij u ga buurten om te horen hoe Joy bevalt, bent u nog altijd even enthousiast.
U vindt het vooral fijn dat u apart sluimer muziek aan kan zetten als u daar zin in heeft. Als u rust zoekt en rustig wilt luisteren. Ook verteld u dat u er zo van geniet, uw eigen muziek. Met een glimlach van oor tot oor sluit ik uw deur zachtjes achter mij.
En dat is nou waarom ik iedereen een eigen Joy zou gunnen. Even weg achter de geraniums even weer terug bij dat concert van Joe Cocker.
Dat is nou de kracht van muziek. Wat in mijn ogen nog veeeeeeel meer in de zorg ingezet mag worden.
Lionne