Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox
Uit heel de wereld word ik getagd en opmerkzaam gemaakt op het zwanenmeer filmpje. In dit filmpje vindt een oud balletdansers met dementie, de herinneringen en de bewegingen terug uit haar dansende periode.
Ondanks dat ze in een rolstoel zit maakt zij met haar armen de prachtige bewegingen van de dansende zwaan. Zielsgelukkig om weer even, ondanks de dementie, weer in contact met zichzelf te kunnen zijn.
Op 30 oktober 2020 wordt de video geüpload op YouTube door de Asociación Música para Despertar(“Muziek om te Ontwaken”), een Spaanse organisatie die muziektherapie voor ouderen en bewustwording rond Alzheimer promoot.
De man die haar de hoofdtelefoon opzet, is Pepe Olmedo, directeur en oprichter van Música para Despertar. De beelden zijn opgenomen in 2019 in een bejaardentehuis in het Spaanse stadje Muro de Alcoy, halfweg tussen Valencia en Alicante.
Het bijschrift van de video vermeldt dat het gaat om Marta C. González of Marta Cinta, een “prima ballerina in New York in de jaren ‘60”. González zou er haar eigen ensemble “Rosamunda” hebben opgericht, waarvan ze hoofddanseres, choreograaf en regisseur was.
Inmiddels is de voormalig danseres overleden en als eerbetoon werd de video op internet geplaatst.
Prachtige ontroerende reacties worden onder dit filmpje geschreven door verzorgenden, familie, partners en kinderen van mensen met dementie. Jong en oud bijna, niemand kan het filmpje met droge ogen uit zien.
Dit is weer een voorbeeld van de kracht van muziek wat Oliver Sacks zo treffend beschrijft in Musicofilia.
De juiste muziek is in staat om diep liggende patronen te activeren en contact, dwars door de alzheimer mist heen, te maken. Dit muzikale wonder kan alleen ontstaan met de juiste muziek. Hoe vindt je die muziek? Met de MuziekGeluk methodiek.
Met de MuziekGeluk methodiek kan iedereen dit ontroerende geluk makende geschenk geven aan iemand met alzheimer. Met de MuziekGeluk methodiek kan je de zorg-last van mantelzorgers verminderen. Met de MuziekGeluk methodiek leren verzorgende bewoners beter kennen en verlopen zorghandelingen gemakkelijker!
Jij hebt de mogelijkheid, de kans en de gelegenheid om het “zwanenmeer effect” cadeau te geven aan iemand met alzheimer. Laat dit filmpje jou inspireren om nu gericht met muziek aan de slag te gaan. Je geeft niet alleen degene met dementie een prachtig cadeau maar ook jezelf.
Jij kunt meemaken hoe iemand diep verzonken in de dementie-mist weer tot leven komt. Hoe jij een glimlach brengt op een verstard gezicht en een twinkeling in doffe ogen tovert.
Wil jij leren hoe jij die muziek kunt vinden die dit wonder teweeg brengt? Schrijf je in voor een MuziekGeluk training en jij kunt ogen laten stralen en zorghandelingen gemakkelijker laten verlopen.
Ik hoop dat dit filmpje een Wake up Call voor bestuurders is. Ga nu gebruik maken van de ongelofelijke kracht van muziek. Integreer muziek op professionele wijze in de dementie-zorg. Resultaat: Een lagere werkdruk, een hogere werk tevredenheid plus een hogere zorgkwaliteit.
Muziek past binnen het Verpleeghuiszorg kwaliteitskader “Persoonsgerichte zorg en ondersteuning” en is gemakkelijk zichtbaar te maken in het kwaliteitsplan en kwaliteitsverslag. MuziekGeluk verzorgd online en in-company trainingen.
De trainingen zijn V&VN gecertificeerd en geschikt voor ieder nivo. Neem voor meer informatie contact op met Ignar Rip van MuziekGeluk.
Plato zei het al “Music gives a soul to the Universe, wings to the mind, flight to the imagination, a charm to sadness, gaiety and life to everything. It is the essence of order, and leads to all that is good and just and beautiful”
Florence Nightingale benoemde muziek al in haar eerste manifest. Wordt het dan niet de hoogste tijd dat muziek op een professionele wijze wordt geïntrigeerd in de Nederlandse dementie zorg?
Het vermogen van een muziekinterventie om de persoon met dementie terug te brengen en de wederkerigheid in de relatie terug te brengen, kan als waardevol worden beschouwd voor het in stand houden van een positieve zorgrelatie tijdens het dementietraject. (Lee et al., 2022)