Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox
Joy is een super praktische muziekspeler die mensen met dementie gelukkiger maakt, en het verzorgen makkelijker.
Omdat iedereen – ook mensen met dementie – recht heeft op zijn favoriete muziek. Bovendien maakt Joy de zorg een stuk gemakkelijker, voor mantelzorgers en verzorgenden.
Na het prototype hebben we enkele tientallen pilotmodellen gemaakt die momenteel gebruikt worden in twee pilots.
De ervaringen van de verzorgenden nemen we mee naar het uiteindelijke productiemodel. Om Joy in productie te kunnen nemen is een bedrag van € 50.000,00 nodig.
– Aan/uit knop
– 5 afspeel knoppen
– Volgend nummer
– Shuffle modus
– Batterij-indicator
– Snoer insparing
– Sluimer-timer (60 min)
– Joy is “nurse proof “kan van tafel vallen”
– Bewegingssensor gekoppeld aan de slaaplijst
– Draadloze koptelefoon via NFC of bluetooth
Zachte lieve manier van wekken. Geeft houvast, veiligheid, geborgenheid. Voorkomt onrust, spanningen, roepgedrag.
Verzorgenden uit de pilot: ‘Als een bewoner rustig wakker wordt met een muziekje uit de ochtendspeellijst, ga ik even iemand anders helpen. Mensen worden zo met een prettig gevoel wakker, hun lievelingsmuziek geeft hen houvast.
En wij hebben te maken met een rustigere afdeling, een “ochtendspits” zonder roepende mensen en onnodig veel heen en weer lopen.’
Minder agressie en stress. Sneller, efficiënter werken. Meer werkplezier.
Verzorgenden uit de pilot: ‘We merken dat zorghandelingen die mensen minder prettig vinden veel meer als vanzelf verlopen. We hebben een bewoner die als zijn douchemuziek aan staat nu rustig door één verzorgende wordt gewassen. Vroeger ging dit met agressie gepaard en hielpen we meneer daarom met z’n tweeën.’
Gemakkelijk kleine beweegmomentjes door de dag realiseren. Positieve invloed op stemmigs- en gedragsproblemen, verbeterd cognitief functioneren, verminderd stresshormoon.
Verzorgenden uit de pilot: ‘Met Joy op de rollator en de playlist onder de knop “bewegen” ingeschakeld, brengen we bewoners gemakkelijker en sneller naar de huiskamer. Ook zorgen we zo overdag voor beweegmomentjes tussendoor – dat doet de mensen goed.’
Eerste hulp bij onbegrepen gedrag, verminderd middagonrust, minder roepen de beste ver en afleider.
Verzorgende uit de pilot: ‘In de namiddag zijn mensen vaak onrustig. De een roept, de ander gaat dwalen. Die onrust is ook “besmettelijk” op zo’n huiskamer. Daarom is het zo fijn dat we met Joy dit onbegrepen gedrag vaak tijdig kunnen keren. De muziek uit de “Happy”-speellijst leidt af. Iemand die veel roept, zie je dan met Joy op schoot luisteren en genieten.’
Relaxte, rustgevende sfeer in de kamer. Voorkomt of verminderd slaapmedicatie. 50% minder onrust in de nacht.
Verzorgenden uit de pilot: ‘Vroeger waren mensen ’s nachts vaak erg onrustig, zij draaiden zelfs hun dag-nachtritme om. Doordat we nu ’s avonds voor het slapen gaan rustige muziek afspelen die iemand vroeger graag hoorde, is hij rustiger en vermindert ook die nachtelijke onrust. Ook het uitkleden en naar bed gaan verloopt gemakkelijker.’
Geen twijfel mogelijk: zorgvuldig gekozen persoonlijke muziek is een probaat middel bij onrust, agressie en onbegrepen gedrag.
Niet zelden kan rustgevende medicatie verminderd of zelfs gestopt worden zodra muziek eenmaal structureel wordt ingezet als volwaardige interventie. Ook de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen neemt duidelijk af.
Maar hoe slaagt muziek erin de akelige ‘dementiemist’ te laten optrekken? Op een diep niveau in het brein worden bepaalde communicatiekanalen als het ware heropend.
Deze neurochemische processen zijn niet na te bootsen met medicatie. Neuropsycholoog Erik Scherder heeft hiernaar veel onderzoek gedaan.